De leukste woontrends voor 2023

De wereld van de huisvesting verandert. Het aantal huizenbezitters daalt, huren neemt toe en het aantal mensen dat in gemeenschappelijke woningen woont – zoals co-living, micro-woningen en cohousing – stijgt. Dit brengt een nieuwe golf van trends met zich mee die van invloed zullen zijn op hoe we in de toekomst zullen wonen.

Co-living

Het concept van het delen van een woonruimte met andere mensen is de laatste jaren sterk in populariteit toegenomen, met veel nieuwe ontwikkelingen in steden over de hele wereld. Co-living stelt mensen in staat om een huis te delen, terwijl ze ook de privacy krijgen waar ze naar verlangen. Het wordt vaak aangeprezen als een perfecte oplossing voor mensen die hun woonlasten willen verlagen, een gezelliger levensstijl willen of in gebieden willen wonen die traditioneel duurder zijn. De beste co-living ruimtes zijn ontworpen om huiselijk, gezellig en goed uitgerust te zijn. Sommige van deze gebouwen zijn een herbestemming van oude gebouwen en pakhuizen, terwijl andere speciaal zijn gebouwd. De beste co-living gebouwen hebben een mix van gemeenschappelijke ruimtes, een verscheidenheid aan kamertypes en liggen dicht bij het openbaar vervoer.

Cohousing is een vorm van dichte, gemengde ontwikkeling die al jaren populair is in Scandinavië. Het model houdt in dat mensen samenkomen om hun eigen gemeenschap te bouwen, vaak op een stuk grond waarvan ze allemaal eigenaar zijn. De bewoners delen faciliteiten en gemeenschappelijke ruimtes, zoals tuinen en keukens, en hebben meestal hun eigen privéwoningen. Cohousing wordt vaak aangeprezen als een ideale oplossing voor mensen die willen wonen in gebieden die traditioneel duurder zijn, zoals steden, of die hun kosten van levensonderhoud willen verlagen. Het model heeft de laatste jaren in de media aandacht gekregen in het Verenigd Koninkrijk, nadat een aantal nieuwe ontwikkelingen werden gebouwd.

Terwijl millennials de arbeidswereld blijven veranderen, veranderen ze ook de manier waarop we leven. Millennials stimuleren de opkomst van co-living, micro-woningen en andere gedeelde woonruimtes, omdat ze op zoek zijn naar goedkopere, gezelligere alternatieven voor de traditionele woning. Dit betekent dat aanbieders van onroerend goed zich zullen moeten aanpassen, aangezien de huidige woningbouwpraktijken zijn gebouwd voor een heel andere bevolkingsgroep. Senioren, aan de andere kant, zijn steeds meer op zoek naar een kleinere woonsituatie. Velen kiezen voor kleinere, beter beheersbare woningen, zoals kleinere huizen of appartementen in woongemeenschappen voor senioren. Deze ontwikkelingen zijn vaak uitgerust met hulpdiensten, zoals een verpleegster ter plaatse, en kunnen advies geven over het aanpassen van de woning.

Micro-woningen

Een groeiende beweging naar kleinere woonruimtes heeft geleid tot micro-woningen, die de concepten van samenwonen en co-working combineren. In deze setting wonen mensen in kleinere ruimtes maar hebben ze toegang tot de faciliteiten en diensten van een groter gedeeld gebouw. Microwonen wordt steeds populairder bij jongere bevolkingsgroepen, die steeds vaker kiezen voor kleinere, meer betaalbare woningen. Sommige micro-appartementen zijn beschreven als “bijna als cruiseschepen”, met voorzieningen als lounges, sportscholen en robotstofzuigers. De opkomst van micro-woningen gaat echter gepaard met de vrees dat dergelijke eenheden te klein zijn en dat ze niet het gemeenschappelijke gevoel geven dat grotere ruimtes wel hebben. Veel micro-appartementen zijn bekritiseerd als “te steriel en te klinisch” en worden gezien als een oplossing voor de verkeerde mensen.

VR voor woningontwerp en renovatie

Architecten en ontwerpers gebruiken VR om realistischere renderings van hun projecten te maken dan met traditionele 2D-schetsen mogelijk is. Deze VR-modellen kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals klanten en belanghebbenden laten zien hoe een project er na voltooiing uit zal zien, en mensen de mogelijkheid bieden om hypothetische ontwerpen voor hun eigen huis te verkennen. VR kan ook worden gebruikt om een kamer te ontwerpen en te renoveren, waarbij de gebruiker zijn kamer kan aanpassen zoals in een VR-architectuurmodel. VR room remodeling kan bijzonder nuttig zijn voor mensen die op zichzelf wonen en iemand willen inhuren om nieuwe meubels te installeren of een kamer te ontwerpen, maar niet in staat zijn om fysiek aanwezig te zijn terwijl het werk wordt gedaan.

Robotica in huisonderhoud en reparaties

Robotica is een belangrijk gebied van technologische ontwikkeling dat gevolgen kan hebben voor onze manier van leven. Van autonome grasmaaiers tot drones die je dakgoten kunnen schoonmaken, robotica wordt gebruikt voor een verscheidenheid aan onderhouds- en reparatiediensten aan huis. Bedrijven als iRobot, dat de Roomba-stofzuiger maakt, gebruiken robotica op nieuwe en spannende manieren. De opkomst van robotica voor onderhoud en reparatie van woningen gaat gepaard met de vrees dat deze technologie met kwade bedoelingen kan worden gebruikt. iRobot heeft bijvoorbeeld software-updates moeten uitbrengen om te voorkomen dat zijn grasmaaiers mensen aanvallen en tuinen vernielen. Ook bestaat de vrees dat dergelijke machines mensen werkloos kunnen maken, met name voor laaggeschoold werk als grasmaaien.

Conclusie

De beste woontrends voor 2023 zijn co-living, micro-woning en cohousing, die alle floreren vanwege de veranderende demografie van toekomstige huizenkopers. De verschuiving in demografie is op haar beurt vooral een gevolg van mensen die hun woonlasten willen verlagen en in meer gezellige en betaalbare woningen willen wonen. Als gevolg daarvan zullen vastgoedaanbieders zich moeten aanpassen, aangezien hun huidige woningbouwpraktijken gebouwd zijn voor een heel andere demografie. De opkomst van co-living, micro-woningen en cohousing biedt echter een reeks spannende en wenselijke woonopties voor mensen in de toekomst.

Blogoverleg.nl

Blogoverleg.nl

De allerleukste blogs voor jouw. Blogs over de bouw, ondernemen, marketing & wonen.

Wist jij dat van de volwassen internet gebruikers 91% sociale media gebruikt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *